top of page

Kun je de waarheid voelen?

Tien plus tien is één.Waar.

Of…… niet waar

Als sommetje klopt het natuurlijk niet. Is het niet waar. Maar als je tien appels van één soort plus tien appels van een ander soort nodig heb voor één pan appelmoes. Is het dan waar of onwaar? En is dan twaalf plus twaalf ook één? Is alles bij elkaar opgeteld misschien altijd één? Je zou een oneindige discussie kunnen krijgen, die uiteindelijk waarschijnlijk eindigt in godsdienstige twisten over de waarheid.Wat is waar. Wat is de waarheid.


Als je twee mensen met de rug tegen elkaar zet en je laat ze beschrijven wat ze zien, zullen ze in de meeste gevallen, op zijn minst gedeeltelijk, iets verschillends zeggen. Ze nemen een ander stuk van de werkelijkheid waar. Wat je waarneemt is afhankelijk – letterlijk en figuurlijk – van je standpunt. Het punt, de plek waar je staat in je innerlijke ontwikkeling. De plek waar je staat in de werkelijkheid. En waar je niet bent, kun je niet waarnemen.


Van jongs af aan is aan velen van ons voorgehouden wat wij als waar moesten geloven. Door ouders (en andere ouderen), de godsdiensten, de politieke partijen, leraren ( goeroe’s ). Zij wisten voor je wat waar was. En jij moest het ook zo zien. Ook zo geloven. Vanuit hun standpunt de werkelijkheid zien. Het heeft veel mensen beroofd van het vermogen zelf waar te nemen, zelf gewaar te worden en te vertrouwen op die informatie. Het maakt van een aantal mensen slaafse volgers van ideologieën, godsdiensten en leiders.


Toch heeft ieder in zich het vermogen te voelen en te ervaren wat voor hem waar is. Het vermogen te voelen wat klopt of niet klopt.


Als je gebruik maakt van je intuïtie en luistert naar de signalen die je in je lichaam voelt, zul je merken dat het lichaam reageert op een leugen die een ander je wil laten geloven.

Soms zijn het ronduit onwaarheden die je voor de neus gezet worden. -Nee joh, papa en mama houden echt nog van mekaar. We gaan heus niet scheiden.-


Soms is het iets wat voor de ander waar is vanuit zijn perspectief, maar voor jou niet.Zoiets als  in het lied ‘the bear went over the mountains and all that he could see, was the other side of the mountains’.Je neemt alleen de werkelijkheid waar, waar je in leeft en daar doe je je ervaringen op. Daar leer je.


En natuurlijk kun je ook leren van alles wat anderen als waar ervaren hebben. Maar pas echt als je het zelf ook als waar ervaren hebt. Als je het je eigen gemaakt hebt.

Het wordt door anderen vaak als heel vervelend ervaren als je hun waarheid niet als de jouwe aanneemt. De ander voelt zich aangevallen, afgewezen, in zijn eer aangetast. Want er kan toch maar één waarheid bestaan. En als dat van de ander waar is , dan is dat van mij dus onwaar. En dat kan niet waar zijn.


En ja. Natuurlijk. Als het om praktische feiten gaat, is iets waar of niet. Of onbekend. Of je ziet maar een stukje van wat er feitelijk is.


Maar meestal gaat het over interpretaties van feiten. Over meningen. Over geloven. Over iets wat de ander ook maar voor waar aangenomen heeft van zijn opvoeders.


Dus over standpunten, ‘points of view’……….

 

Oefening voel de (on) waarheid

Neem de tijd voor de oefening.

• zorg voor een rustige omgeving, waar je even niet gestoord wordt

• zorg dat je een simpel voorwerp zoals bijvoorbeeld een vaas bij je hebt en zet dat/die voor je neer.

• Laat dan eerst even alles los, wat je allemaal beziggehouden heeft gedurende de dag.zorg dat je helemaal aanwezig bent. Voel je lichaam. Voel je ademhaling.

Kijk dan naar het voorwerp voor je. Word je bewust wat het is. Hoe het eruit ziet.


Stel je dan voor dat er naast het voorwerp een bekend iemand komt staan, die jij vertrouwt. Iemand van wie je denkt: die kan me iets leren.

En stel je dan voor dat deze persoon over het voorwerp zegt, dat het iets heel anders is. De persoon wijst bijvoorbeeld naar de vaas en zegt: Dat is een boek. Een heel mooi boek.


Ga dan, omdat je persoon vertrouwt, echt je best doen om te geloven dat het een boek is. Hou dit even vol en voel waar je deze leugen in je lichaam voelt.

Kijk dan weer naar het voorwerp en zie wat het echt is. En laat de leugen los.

Doe dit een paar keer achter elkaar.


En vraag jezelf dan eens waar je dit gevoel eerder in je leven hebt gehad.

• voel, neem waar. Zonder oordeel.

• laat leugens los waarin je hebt moeten geloven.

Blijf simpel ontspannen ademen en laat eventuele spanningen en emoties los op je ademhaling.
 


תגובות


bottom of page