top of page

Een zomerse basis 1 week.

Bij inschrijving voor deze zomerweek Basis 1 koos ik er bewust voor te gaan doen wat ik thuis wel probeerde maar toch niet echt voor elkaar kreeg: stilzitten en met de aandacht naar binnen gaan. Ik keek de zomer lang uit naar de diepgang en verbinding die ik me voorstelde te gaan beleven, maar toen het dan eindelijk zover was verraste de voortvarendheid in de cursus me toch een beetje. Gelukkig vond de cursus plaats in de Nijmeegse natuur. Elke cursusdag een andere plek gaf licht en lucht aan het innerlijke werk. De oefeningen werden afgewisseld met kleine wandelingen of lichaamsgerichte aandacht oefeningen. Gedurende twee weekenden en drie lange zomeravonden waren we geconcentreerd aan het werk in een kring, deelden we onze ervaringen met elkaar of wandelden we door prachtige stukjes natuur. Omdat ik pas in deze omgeving ben komen wonen, was het meteen ook een ontdekkingstocht. Vooraf had ik een reading gedaan bij cursisten van de opleiding en was onder de indruk van de professionaliteit en de manier waarop veel spirituele technieken in hun studie verweven waren. Ik heb zelf al gesnuffeld aan het een en ander dus niets was compleet nieuw maar ik had behoefte aan concrete handvatten om mijn energie bewuster te kunnen beheren. Ik had over van alles wel gelezen maar miste de gewoonte om het routineus toe te passen. Ook leek het me heerlijk om deze ontdekkingsreis met een groep gelijkgestemden te kunnen doen. Aanvankelijk voelde ik weerstand, precies diezelfde weerstand die me er vaak van weerhield thuis te mediteren. Dit was natuurlijk precies waarom ik mezelf naar deze cursus gestuurd had, dus vooruit dan maar. We gingen van oefening naar oefening en ervoeren wat het deed. In eerste instantie merkte ik dat ik meer ontspannen werd en dat ook beter kon vasthouden. Aan het eind van de week merkte ik dat thema’s die me al maanden bezighielden ineens simpeler werden. Ik voelde in mijn lichaam wat voor mij waar was of wat ik ermee wilde doen. Door de vele oefening is het makkelijker geworden om te zien waar ik ‘uithang’ gedurende de dag en waar ik behoefte aan heb. Ik kan nog steeds alle kanten opvliegen in gedachten maar ik vind mezelf makkelijker terug. Ik heb op een diep niveau ervaren hoe ontspanning voelt en hoe lekker het is om goed in mijn lijf te zitten. Dit maakt het voor mij makkelijk om de oefeningen te blijven doen. Het voelt gewoon zo lekker. Het simpelweg doen was precies wat ik nodig had. Onze docent Harry vermengde op een natuurlijke, luchtige manier de oefeningen met een praatje. Vragen of twijfels wist hij met warmte op te vangen terwijl hij tegelijkertijd ruimte liet voor het individuele proces. Ik weet niet of er een gedachte achter zat maar het snoeptrommeltje dat hij vaak tussendoor liet rondgaan werkte als een gek op het beloningssysteem in mijn hersenen en maakte me letterlijk als een kind zo blij in de pauze, en dat terwijl ik normaal gesproken niet snoep! De warme, rustige aanwezigheid van begeleider Henriette zette op de achtergrond de toon voor een sfeer van respect, openheid en vertrouwen. Het was een prachtige week. We hebben een introductie gehad in wat er voor ons mogelijk is als we die stap naar binnen zetten. Ik heb geproefd van een ervaring waar ik onbewust al jaren naar op zoek was en waar moeiijk woorden aan te geven zijn. Er zijn vele manieren om aan de verbinding met jezelf te werken maar ik heb deze insteek ervaren als een bijzonder effectieve omdat je oefent zelf de leiding te nemen over wat jou aangaat. Er staat geen theorie, dogma of cursuscertificaat tussen jou en het leven dat je wilt leven. Het is een gewoonte van de interne huishouding waar je vanaf dag 1 aan bouwt en juist dat maakt het zo krachtig. Bianca - cursist zomerweek 2022


Comments


bottom of page