Voor een krachtplek hoef je niet naar Brugge

Werelderfgoedstad Brugge heeft meer te bieden dan historie, commercie en gastronomie.
Dat werd me duidelijk toen ik in de crypte van de Heilige Bloedbasiliek zat.

Hoewel er een brede toegangstrap was die bezoekers de basiliek in leidde naar het Heilig Bloed, dé trekpleister, werden we bij aankomst als een magneet aangetrokken door de trap naar beneden, de crypte in. Het ligt onder straat niveau waardoor het binnen donkerder is. De Heilige Bloedbasiliek bestaat eigenlijk uit twee kapellen boven elkaar, de Heilige Basiliuskerk uit de 12e eeuw en het onderste deel de Heilige Basiliuskapel.

Je komt terecht in een sfeervolle ruimte in romaanse stijl waar het licht van bovenaf naar binnen valt. Zo ook in de hoek waar een houten beeld  van christus, genageld aan het kruis, staat.

Hier in de crypte van de Heilige Bloedbasiliek ben je op een krachtplaats.

Onze voorouders in de Lage Landen situeerden heiligdommen, verdedigingswerken, dorpen en boerderijen op plekken waar relatief sterke leylijnen zich kruisen, leycentra. Zij waren zich bewust van deze plaatsen in het landschap en voelden dat deze plekken in verbinding staan met de oorsprong van alles. Deze verkeersknooppunten van positief geladen energie  zijn krachtig. En daarom creëerden ze er rituele ofwel heilige plekken waar ze in contact trachtten  te treden met de goden en de kosmos.

Als je er gaat zitten ervaar je er een soort gelukzaligheid met een helende werking.
Met deze onvoorwaardelijke liefde, ook wel christusenergie genoemd maak je heel makkelijk contact. Velen hebben hier hun hart uitgestort, verdriet en zorgen achtergelaten en zijn lichter naar huis gekeerd. Ze hebben zich ( voor een deel) van hun lijden verlost. Je ondergaat als vanzelf een healing.  Het herinnert je hele systeem aan je volledige potentie, aan je weten over heel-zijn

Om je verbonden te voelen met allen die je hier zijn voorgegaan  kun je ritueel een kaarsje aansteken.

Natuurlijk zijn we ook boven wezen kijken in de basiliek die, gebouwd in onder andere een neogotische stijl, een geheel andere sfeer uitstraalt.  Er zijn meerdere versies hoe het stukje stof met bloed van Jezus heeft geleid tot de bouw van de Basiliuskerk.

Met gepaste eer wordt je beurtelings toegelaten op een  verhoging  waar een geestelijke  is gezeten achter het relikwie . Een vrijwilliger sommeert je  je mobiele telefoon op te bergen.

Via de luidspreker word je uitgenodigd om je hart te luchten.

Wij hebben slechts toegekeken, nog genietend en stromend op de genezende kracht van liefde van de kapel beneden.

Je hoeft natuurlijk niet naar Brugge om de positieve werking van een krachtplaats zelf te ervaren. Ook in Nijmegen en omgeving vind je krachtige plekken, die de aarde met de kosmos verbinden…
Zo ligt  de St. Stevenskerk om de hoek en de koortsboom in Overasselt bereik je wandelend.